Новини

Міграція населення України під час війни

MixDigital Team
13 Липня, 2022

Початок повномасштабної війни 24 лютого призвів до переміщення населення як всередині країни, так і за її межами. За 4 місяці війни ООН зафіксували 8 мільйонів перетинів кордону, майже 95% з них — це люди, які залишились за кордоном; 3,5 мільйони українців звернулись за тимчасовим прихистком у різних країнах Європи.

Ми проаналізували дослідження Gradus, IOM та статистику ООН щодо міграції населення та розповідаємо про основні тенденції переселення.

Українці за кордоном: основні потреби та плани

Переселенці з України в сусідніх країнах
Переселенці з України в сусідніх країнах

Серед тих, хто перетнув кордон з Польщею, було проведено опитування IOM у квітні 2022. 37% опитуваних відповіли, що залишаться в Польщі. Решта — планують прямувати в інші країни. Переважно обирають Естонію (27,3%), Німеччину (23,6%) та Чехію (14,5%).

Найбільшу частку за віком склали групи 18-29 та 50-59 років.

76% переселенців планують повернутись додому.

За даними другої хвилі опитування Gradus за червень 2022 у разі загострення ситуації 21% українців хочуть виїхати за кордон. Поміж тих, хто виїхав за кордон та ще не повернувся в Україну, 65% прагнуть повернутися за першої можливості.
Основні потреби переселенців:

  • гроші — 54%;
  • доступ до роботи — 40%;
  • житло та доступ до медикаментів та медичних послуг — по 19%.

Переміщення населення в межах України

Згідно з шостою хвилею дослідження IOM (the International Organization for Migration), що проводилось 17-23 червня серед населення України віком від 18 років близько 6 275 000 людей змінили місце проживання всередині країни. Це на 12% менше, ніж місяць тому. Загалом кількість людей, що повернулись (як з інших місць України, так і з-за кордону) за останній місяць зросла на 23% та складає близько 5,5 мільйонів. Але й кількість людей, що розглядають можливість переїзду знов почала зростати — вже 1,3 мільйона.

Найбільше виїжджали з:

  • Донецької та Харківської областей — по 21% з загальної кількості переміщених осіб.
  • Києва — 11% та Київської області — 10%.
  • Луганської області — 9%.

Прямували до:

  • Дніпропетровської області — 16%.
  • Полтавської та Харківської областей — по 9%.
  • Києва — 7% та Київської області — 6%.

Поміж усіх, хто переїхав в межах країни, 72% мали друзів чи родичів в місцях, де вони тимчасово перебувають. Факт наявності друзів чи родичів став вирішальним для 31% опитаних.
Більшість переміщених осіб — жінки від 25 років. Найактивніше виїжджали жінки 25-45 років.

Поміж усіх опитуваних 53% мають дітей. Половина з них мають одну дитину,  36% — двоє дітей. Також найбільш активно виїжджали люди з дітьми від 1 до 17 років та ті, хто має хронічні хвороби.

Основною потребою людей, які змінили місце проживання є гроші. Важливість фінансового забезпечення для населення зростає кожного місяця. Всі інші потреби зараз вказують менш ніж 30% опитуваних.

Ті, хто наразі знаходиться в місцях постійного проживання теж найбільше потребують грошей — 54%. А основні статті витрат — їжа, комунальні платежі та здоров’я. Гроші на будівельні матеріали потрібні 25% опитаних. 

Серед опитаних українців, які живуть за місцем постійного проживання та мають дітей віком до 5 років, 26% висловили потребу в харчуванні для дітей. Поміж опитаних переселенців всередині країни ця цифра складає 41%.

Як переміщення людей всередині країни впливає на можливості реклами

Кількість переміщень всередині країни та за кордон суттєва, але тих, хто залишився у власних домівках значно більше (64%). Попри всі ризики, 15% людей, які змінили місце проживання всередині країни зазначили, що планують повернутись до своїх домівок протягом наступних 2 тижнів.
Більшість рекламних інструментів підтримує географічний таргетинг. Таргетинг за геолокацією та за інтересами допоможе обрати товари та послуги поблизу, або з доставкою. Такий таргетинг працює як на людей, які не змінювали локацію, так і на тих, хто тимчасово переїхав всередині країни.

Джерела:

1. “Міграція та соціально-політичні настрої під час повномасштабної війни росії проти України”, друга хвиля дослідження (3-6 червня 2022). Gradus.
2. Ukraine — Internal Displacement Report — General Population Survey Round 6 (17 June 2022- 23 June 2022). IOM.
3. Ukraine Refugee Situation. UNHCR, Government.

Поділитися цим постом:
  • linkedin-black
  • facebook-black
  • twitter-black

    Дізнаватися про новини